Sisältöön »

Ajankohtaista

Tuplasti biokaasua, tuplasti kaikkea

12.10.2021

Tuplasti biokaasua, tuplasti kaikkea

Porissa käynnistellään Envorin toista biokaasulaitosta. Paikkakuntiemme määrä siis tuplaantuu ja uusiakin hankkeita on valmisteilla.
 
Envorilla on tuplasti myös Juha Karjalaisia. Oikeanpuoleinen Juha Karjalainen on laitoksen suunnittelija ja toinen Juha. T. Karjalainen vastaa myyntijohtajana kaasun markkinoinnista ja myynnistä.
 
Porin biokaasulaitoksella Porin Veden puhdistamolietteet muutetaan ympäristöystävälliseksi biokaasuksi. Kuvassa näkyvä valkoinen kaasupallo pitää sisällään reaktorista syntyvää raakakaasua, jonka metaanipitoisuus on 60–65 %. Sieltä kaasu johdetaan putkea pitkin jalostuslaitokselle, josta puhdas biometaani jatkaa edelleen matkaansa muun muassa tankkausasemalle 8-tien varteen.
 
Tankkausasemalla biokaasu voidaan tankata henkilöautoihin tai hyödyntää raskaan liikenteen polttoaineena. Kolmas vaihtoehto on paineistaa kaasu konttiin ja kuljettaa se teollisuuteen tai muille tankkausasemille.
 
Kaasuprosessin sivutuotteena syntyvää ilmaston kannalta hyvää hiilidioksidia voidaan käyttää esimerkiksi kasvihuoneissa fotosynteesin eli yhteyttämisen tehostajana, tuottaen suurempia satoja. Biokaasun valmistamisesta on vähintään tuplasti hyötyä!
 
Tuplaamisen mahdollisuus on myös Porissa, jossa biokaasulaitoksen tontilla on laajennusmahdollisuus toiseen reaktoriin.