Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Biokaasussa on potentiaalia kasvaa – energian omavaraisuus ja saatavuus akuutti aihe

23.03.2022

Biokaasussa on potentiaalia kasvaa – energian omavaraisuus ja saatavuus akuutti aihe


Envor Group ja Wega esittelivät eilen Forssassa tehtyä selvitystä biokaasuekosysteemistä ja kaasuinfrastruktuurin kehittämistä. Selvityksen mukaan paikallisesti tuotetulle biometaanille on merkittävä kysyntäpotentiaali Forssassa, erityisesti teollisuudessa on tarve suurille volyymeille. Lisäksi potentiaalia on raskaan kaluston liikenteessä, julkisessa liikenteessä sekä jätehuollon ja kuntien liikennöinnissä.

Ukrainan sodan vuoksi energiamarkkinat ovat ennen näkemättömässä muutoksessa. Nykyinen paikallinen biokaasutuotanto ei yksinään riitä kysynnän täyttämiseen.

 – Biokaasun tuotantomääriä on mahdollista kasvattaa maatalouden biomassoja hyödyntämällä. Tästä meillä on valmis prosessimalli Paimioon tulevan biokaasulaitoksen osalta, kertoo Envorin toimitusjohtaja Samuli Laine.

Kun biokaasun tuotantoa kasvatetaan ja jalostuksessa syntyvä hiilidioksidi jalostetaan synteettiseksi metaaniksi, on myös biokaasun nesteyttäminen kiinnostava vaihtoehto.

– Kaiken kaikkiaan biokaasutuotannon lisääminen turvaa huoltovarmuutta ja omavaisuutta niin energian kuin ruuantuotannonkin osalta. Samalla otetaan uusia harppauksia kohtia vihreää siirtymää. Ekosysteemi takaa myös sen, että aikaisemmin fossiilisen energian ostamiseen mennyt raha kiertää nyt aluetaloudessa.