Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Millainen diili on Green Deal? Kunnille se voi olla Deal Breaker!

29.03.2022

Millainen diili on Green Deal? Kunnille se voi olla Deal Breaker!

Millainen diili on Green Deal? Kunnille se voi olla Deal Breaker!

Vihreät arvot, kestävä kehitys, ilmaston suojeleminen ja hiilijalanjälkien vähentäminen vilisevät kuntien ja yritysten strategioissa. Vähemmän näkee kuitenkin konkreettisia toimia ja vaatimuksia esimerkiksi julkisissa kilpailutuksissa tai päätöksenteossa.

Green Deal eli vihreä siirtymä hyväksyttiin Euroopan komissiossa joulukuussa 2019. Sen tarkoituksena “on tehdä EU:sta ilmastoneutraali, oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on moderni resurssitehokas ja kilpailukykyinen”.

Suomen osalta sopimus tarkoittaa, että Suomi pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä ja pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2030 mennessä.

Muita tavoitteita ovat nousta maailman kärkimaaksi vety- ja kiertotaloudessa, päästöttömissä energiajärjestelmissä ja muissa ilmasto- ja ympäristöratkaisuissa. Pyritään parantamaan energiatehokkuutta ja nopeuttamaan muutosta fossiilittomaan liikenteeseen ja lämmitykseen.

Biokaasulla toimiva logistiikka on yksi konkreettinen toimi vihreän siirtymän tavoitteissa. Julkisissa kilpailutuksissa pitäisikin olla sääntönä eikä poikkeuksena biokaasuautojen suosiminen. Se ohjaa tulevia kalustoinvestointeja ja antaa julkisille toimijoille mahdollisuuden käytännön tekoihin ja lukuihin korulauseiden sijasta. 

Kuulostaa aidosti hyvältä diililtä!