Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan – vai sieltä, joka on mukana pelastamassa maailmaa ilmastomuutokselta ja luontokadolta?

19.05.2022

Sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan – vai sieltä, joka on mukana pelastamassa maailmaa ilmastomuutokselta ja luontokadolta?

Hankintalain tehtävänä on tehostaa julkisten varojen käyttöä. Luonnollisesti yhteiset verovarat halutaan käyttää mahdollisimman hyvin.

Hinta ei ole kuitenkaan ainoa kriteeri julkisissa kilpailutuksissa. Ostettavalta palvelulta odotetaan myös laatua, vastuullisuutta ja mahdollista lisäarvoa. Yksi tällainen lisäarvo on vihreät arvot, päästöttömyys ja EU:n Green Deal -tavoitteiden mukainen toiminta.

Maapallon kantokyvyn säilyttäminen ja ekosysteemin pelastaminen edellyttävät aktiivisia toimia aivan kaikilta. Ja silloin raha ei saa olla se mikä ratkaisee. Green Deal -tavoitteisiin ei päästä ilman päättäväisiä ja johdonmukaisia tekoja.

Julkisissa hankinnoissa tulisi siis ottaa huomioon muun muassa millaisella energialla logistiikka toimii, mitä energiaa palvelujen ja tuotteiden valmistuksessa käytetään ja mikä on käytettävien raaka-aineiden kierrätysaste?

Jos valitaan aina vain se halvin, autot kulkevat jatkossakin bensalla ja dieselillä ja tuotteet valmistetaan neitseellisistä raaka-aineista maakaasulla, kivihiilellä tai öljyllä.

Vihreä siirtymä eli Green Deal on kaikille mahdollisuus olla edelläkävijä ja elinvoimaisuuden mahdollistaja. Sen hintalappu kääntyy lopulta toisinpäin – ne, jotka nyt panostavat tulevaisuuteen, ovat myös tulevaisuuden voittajia.