Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Jätevesilietteestä puhdasta, paikallista energiaa Porissa

24.05.2022

Jätevesilietteestä puhdasta, paikallista energiaa Porissa

Tiedote 24.5.2022, julkaisuvapaa 24.5.2022 klo 12

Jätevesilietteestä puhdasta, paikallista energiaa

Tiistaina 24.5.2022 keväisessä auringonpaisteessa juhlittiin puhdasta, paikallista energiaa, kun Envor Pori Oy:n biokaasulaitos vihittiin käyttöön. Biokaasu jalostetaan laitoksella biometaaniksi, jolloin sen sisältämä hiilidioksidi poistetaan ja lopputuotteena on maakaasua vastaava puhdas ja hiilivapaa paikallisesti tuotettu bioenergia.

Raaka-aineensa eli jätevesilietteen laitos saa naapuritontilta Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolta, jossa käsitellään Porin seutukunnan asumisen ja teollisuuden viemäröidyt jätteet. Biokaasun tuotantoon osallistuu siis lähes jokainen seudun asukas. Asiakkaiden joukossa on myös Ulvilassa toimiva Satamaidon meijeri, joka on jo tarttunut tilaisuuteen päästä kiertotalouden ytimeen.

- Tavoitteena on saada biokaasu osaksi meijerin tuotantoenergiaa ensi kesän aikana. Kolmen toimijan yhteistyö on tehokasta kiertotaloutta parhaimmillaan, Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen iloitsee.

Myös Envor Porin toimitusjohtaja Santeri Laine on tyytyväinen uudesta markkina-avauksesta ja esimerkillisestä yhteistyömallista.

– On mahtavaa, että pääsemme aloittamaan yhteistyön Satamaidon kanssa. Paikallisten tuotteiden kautta satakuntalaiset pääsevät hyötymään alueellisesta kiertotaloudesta. Envorin puolesta iloitsemme, että pääsemme jälleen eturintamassa tarjoamaan uusia ratkaisuja yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme. On enemmän kuin hienoa olla puhtaan hiilivapaan energian paikallinen yhteistyökumppani.

Energian sivutuotteena syntyy mädätysjäännöstä, josta saadaan typpikonsentraattia eli lannoitetta pellolle sekä hiilidioksidia kasvihuoneviljelyyn. Lannoitteelle tullaan hakemaan Laatulannoite-sertifikaattia. Jos Satamaidon viljelijät käyttävät pelloillaan laitoksesta saatavaa kierrätyslannoitetta, pääsevät myös ravinteet osaksi suljettua kiertoa.

Envor Pori Oy:n biokaasulaitoksen tuottaman biokaasun energiamäärä on 12.000.000 kWh, mikä vastaa noin 630 sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä kokonaissähkönkulutusta tai 1,2 miljoonaa litraa dieseliä liikennepolttoaineeksi muutettuna. Energiamäärästä noin puolet toimitetaan jatkossa Satamaidon käyttöön ja puolet liikennepolttoaineeksi.

Envor Group – kiertotalouden ja biokaasutuotannon edelläkävijä

Envor Group Oy on Suomen edelläkävijä biojätteiden kierrätyksessä ja biokaasun tuotannossa. Yhtiöllä on liki 30 vuoden kokemus elintarviketeollisuuden biopohjaisten sivuvirtojen kierrätyksestä. Forssassa vuonna 2009 käyttöönotettu biokaasulaitos on edelleen Suomen suurimpia. Envor Pori Oy:n biokaasulaitos otettiin käyttöön syksyllä 2021. Laitoksessa tuotetaan Porin Veden jätevedenpuhdistamolla syntyvästä lietteestä biokaasua. CO2-päästövähenemä Porin Veden puhdistamolietteestä tuotetusta biopolttoaineesta on noin 3.000.000 kg.

Lisätietoja: Envor Pori Oy, toimitusjohtaja Santeri Laine, puhelin 050 407 8100