Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Sinun jätteesi on meidän kaikkien energiaa - biojätteestä biokaasua

10.08.2022

Sinun jätteesi on meidän kaikkien energiaa - biojätteestä biokaasua

Vieläkö joku luulee, että kaikki vaivoin lajittelemasi jätteet päätyvät kaikki samaan loputtomaan kasaan? Tai epäilyttääkö, miksi jätteiden kierrättäminen maksaa yritykselle tai taloyhtiölle, kun kerran sillä joku toinen tekee rahaa? Onko kierrättämisen este väärä luulo tai epäluulo?

Me avaamme nyt eri jätejakeiden keräystä, matkaa ja uudelleenkäyttöä. Avaamme missä kohtaa kustannukset syntyvät ja ennen kaikkea sitä, mitä kaikkea hyvää kierrättämisestä seuraa.

Osa 1: Biojätteestä energiaa

  • Kun syöt banaanin, jää jäljelle kuoret. Nämä kuoret eivät ole jätettä, vaan uuden elämän alku.
  • Biojätteestä voidaan tehdä biokaasua eli energiaa esimerkiksi lämmitykseen tai teollisuudelle tai voit tankata sitä kaasuautoosi.
  • Biokaasutuotannon sivutuotteena syntyy multaa, maanparannusainetta ja hiilidioksidia eli puhdasta energiaa pelloille ja puutarhoihin.
  • Biojätteelle, kuten kaikelle jätteelle on asetettu niin kutsuttu porttimaksu, jonka biojätteen käsittelijä perii jätekuormista. Porttimaksulla katetaan biojätteen käsittelystä syntyviä kuluja. Jätekuljetusyhtiöt laskuttavat siis jätteiden kuljetuksesta, mutta myös välillisesti jätteen käsittelystä.
  • Logistiikkaan ja myös osaan biojätteen valmistuksen prosessista kuluu edelleen fossiilisia polttoaineita.
  • Biojätteen käsittelylle toinen vaihtoehto on kompostointi. Erilliskeräämällä biojäte ja tuottamalla siitä biokaasua voidaan kuitenkin vähentää fossiilisten energianlähteiden käyttöä ja siten vähentää päästöjä ja edistää ilmastotavoitteita.
  • Kun biojäte kerätään ja käsitellään erillään muusta jätteestä (sekajätteestä), voidaan tuottaa uusiutuvaa puhdasta energiaa ja tehdä hyvää ympäristölle.