Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Muovi on hyvä, kun sen pistää kiertoon

18.08.2022

Muovi on hyvä, kun sen pistää kiertoon

Vieläkö joku luulee, että kaikki vaivoin lajittelemasi jätteet päätyvät kaikki samaan loputtomaan kasaan? Tai epäilyttääkö, miksi jätteiden kierrättäminen maksaa yritykselle tai taloyhtiölle, kun kerran sillä joku toinen tekee rahaa? Onko kierrättämisen este väärä luulo tai epäluulo?

Me avaamme nyt eri jätejakeiden keräystä, matkaa ja uudelleenkäyttöä. Avaamme missä kohtaa kustannukset syntyvät ja ennen kaikkea sitä, mitä kaikkea hyvää kierrättämisestä seuraa.

Osa 2: Muovi kyllä kiertää, kun kierrätetään

  • Kun pistät suuhusi karamellin, sen kääre tai pussi ei kuulu luontoon, vaan roskikseen. Ja mieluiten muovinkeräysastiaan.
  • Kerätty muovi käsitellään ja erotellaan Envorin tuotantoalueella, jotta se saadaan vastaamaan jatkokäyttäjäasiakkaan laatuvaatimuksia. Muovin käsittelyn tehokkuus riippuu myös siitä, miten tarkkoja kierrättäjät ovat.
  • Muovien tunnistaminen on olennainen osa käsittelyprosessia. Tunnistamisessa hyödynnetään ulkoista tarkastelua, muovi erotellaan käyttökohteen tai tiheyden mukaan ja tarvittaessa tehdään polttokokeita.
  • Kerätylle muoville, kuten kaikelle jätteelle on asetettu niin kutsuttu porttimaksu, jonka muovin käsittelijä perii jätekuormista. Porttimaksulla katetaan muovin käsittelystä syntyviä kuluja. Jätekuljetusyhtiöt laskuttavat siis jätteiden kuljetuksesta, mutta myös välillisesti jätteen käsittelystä.
  • Envorin jätteenkeräysautot kulkevat muuten puhtaasti biokaasulla!
  • Osa muovilaaduista kelpaa lähes sellaisenaan uusiokäyttöön. Iso osa kerätystä muovista viedään Suomen ulkopuolelle. Raaka-aineiden hinnan nousu on nostanut kierrätetyn muovin kiinnostusta myös Suomessa. Erityisesti muovissa käytetty öljy kiinnostaa jatkokäyttäjiä.
  • Esimerkiksi Coca-Colalla on strategia uusituvista raaka-aineista valmistetulle muoville. Coca-Colan tulevaisuuden muovipullo on kokonaan kierrätetystä materiaalista tehty. Suomessa myytävistä juomapulloista osa on jo täysin kierrätetystä muovista valmistettuja.
  • Muovista on tehty pahis, joka täyttää meret ja tappaa eläimet. Muovi on kuitenkin hyvä materiaali, joka on paha ainoastaan silloin, kun se heitetään luontoon. Uusien teknologien ansiosta muovin valmistukseen tarvitaan yhä vähemmän fossiilisia raaka-aineita ja sama muovipakkaus saadaan kierrätettyä monta kertaa.