Sisältöön »

Tältä sivulta voit lukea uusimmat kuulumisemme ja ajankohtaisimmat uutiset. 

 

Artikkelit

Ympäristö kiittää, kun pahvi ja paperi kiertää

31.08.2022

Ympäristö kiittää, kun pahvi ja paperi kiertää

Vieläkö joku luulee, että kaikki vaivoin lajittelemasi jätteet päätyvät kaikki samaan loputtomaan kasaan? Tai epäilyttääkö, miksi jätteiden kierrättäminen maksaa yritykselle tai taloyhtiölle, kun kerran sillä joku toinen tekee rahaa? Onko kierrättämisen este väärä luulo tai epäluulo?

Me avaamme nyt eri jätejakeiden keräystä, matkaa ja uudelleenkäyttöä. Avaamme missä kohtaa kustannukset syntyvät ja ennen kaikkea sitä, mitä kaikkea hyvää kierrättämisestä seuraa.

 Osa 3: Ympäristö kiittää, kun pahvi ja paperi kiertää

  • Mummolassa tyhjät maitotölkit poltettiin puuhellassa. Ympäristölle on kuitenkin huomattavasti ystävällisempää laittaa ne kierrätykseen.
  • Kierrättäminen vähentää paperi- ja pahviteollisuuden hiilidioksidipäästöjä, koska niiden valmistaminen kiertokuidusta kuluttaa vähemmän energiaa ja fossiilista polttoainetta kuin uudesta raaka-aineesta valmistetut vastaavat tuotteet.
  • Vielä tehokkaampaa kierrätys on, kun tyhjät kartonkipakkaukset litistää ja vaikka yhdistää ne tiiviiksi paketiksi. Näin säästetään kalliissa logistiikassa, kun kierrätysastioita ei tarvitse tyhjentää niin usein.
  • Keräyspahvilla ja keräyspaperilla on omat käyttökohteensa ja siksi ne kerätään erikseen. Paperin keräykseen joutuessaan pahvi, kartonki ja ruskeat paperikassit aiheuttavat ongelmia, sillä niiden kuituja ei voi valkaista. Tämä aiheuttaa laatua heikentäviä värjäämiä lopputuotteeseen, kuten sanomalehtipaperiin.
  • Kotitalouksien keräyspaperi toimitetaan pääasiassa paperiteollisuuteen, jossa siitä tehdään sanomalehti- ja pehmopaperia. Lisäksi keräyspaperia käytetään jonkin verran esimerkiksi eristevillan raaka-aineena. Kierrätetystä pahvista puolestaan valmistetaan uusiopakkauksia, pehmopaperia ja hylsykartonkia paperiteollisuudelle.