Sisältöön »
Envor Group Oy
 

Vastuullisuutta ja kiertotaloutta sukupolvesta kolmanteen - Forssasta

Vuonna 1964 Esko ja Raili Laine perustivat romuliikkeen Forssan Häiviään. Saman vuosikymmenen loppupuolella alkoi myös paperinkeräys hyötykäyttöön. Vuonna 1977 mukaan tuli lasin kierrättäminen ja sen toimittaminen raaka-aineeksi teollisuuden käyttöön. Tasolasin kierrätys alkoi laajemmin 1980-luvun alkupuolella – ja siinä Envor on Suomen edelläkävijöitä vielä tänäänkin.

Jätehuollon ja kiinteistöhuollon palvelut tulivat mukaan toimintaan vuonna 1990. Toiminta-ajatuksemme mukaisesti haluamme tarjota asiakkaillemme lisäarvoa ympäristöhuollossa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Envor on kehittänyt vuosikymmenten aikana johdonmukaisesti jätteiden hyödyntämistä. Käsittelemistämme jätteistä yli 90 prosenttia ohjataan uusioraaka-aineeksi tai muulla tavoin hyödynnettäväksi omien käsittelylaitostemme tai yhteistyökumppaneiden kautta.

Hyvä esimerkki kehitystyöstä on vuonna 1995 yhteistyössä HKSCANin kanssa alkanut kompostointi, joka jalostui vuonna 2008 biokaasun tuottamiseen omassa biokaasulaitoksessa. Laitoksemme on Suomen ensimmäisiä teollisen kokoluokan biojätteen ja puhdistamolietteen yhteiskäsittelylaitoksia. Sittemmin olemme kehittäneet biokaasulaitoksen jätevesienkäsittelyyn typenpoistolaitoksen yhdessä laitostoimittajan kanssa.

Olemme olleet edelläkävijöitä myös kotitalousmuovien kierrätyksessä, jonka käynnistimme ensimmäisenä Forssan alueella vuonna 2018. Muoveja kerätään jatkossa omalla biokaasullamme kulkevalla jätepakkarilla.

Nyt jo kolmannessa polvessa toimiva perheyritys on kasvanut merkittäväksi ympäristöalan toimijaksi, joka haluaa olla joka päivä asiakkailleen paras kumppani ja aina askeleen edellä vaativilla markkinoilla. 

  • Perheyhtiön tarina alkoi metalliromun kierrättämisellä vuonna 1964. Yritys saa nimeksi Forssan Romu.
  • Railapa Oy perustetaan vuonna 1979. Yrityksen liiketoimintana on paperin ja lasin kierrätys. 
  • Vuonna 1990 perustetaan ympäristöhuollon palveluja tarjoava Forssan Teollisuus- ja Kiinteistöpalvelu Oy.
  • Etelä-Suomen Multaravinne Oy perustetaan vuonna 1996 jalostamaan multatuotteita ja lannoitteita biojätteestä. 
  • Yritykset laitettiin vuonna 2006 yhteisen kattobrändin alle ja syntyy Envor Group. 
  • Syksyllä 2023 Nevel Oy osti Envorin biokaasuliiketoiminnan, mutta tiivis yhteistyö biojätteen kuljetusten ja käsittelyn parissa jatkuu. Envor on edelleen myös biokaasuteknologian asiantuntija.